Translate

Followers

EZ Q

Isnin, 11 Ogos 2008

TAK TERGUGATKAH NISA' DENGAN TERTUBUHNYA DEWAN MUJAHIDAH DAN PUTERI PAS ??

MALAYSIAKINI - Dewan Muslimat PAS bercadang membawa usul menubuhkan pergerakan wanita muda seumpama Puteri Umno dalam muktamar tahunannya minggu ini.Setiausaha dewan itu Aiman Athirah al-Jundi memberitahu Malaysiakini hari ini, usul menubuhkan “Dewan Muslimat Muda” telah diterima dan akan dibahaskan oleh perwakilan dewan itu.“Besar kemungkinan usul tersebut akan dibawa ke muktamar penuh nanti,” katanya, sambil menambah usul itu dibawa oleh Dewan Muslimat Melaka.Keanggotaan pergerakan baru ini khusus buat mereka berusia 18 hingga 40 tahun sebagai satu lagi lagi sayap politik untuk memantap kan perjuangan parti itu.
“Dewan Muslimat yang baru (dicadangkan) ini bukan untuk lawan sesiapa tetapi pelengkap gerak kerja PAS selama ini,” kata Aiman Athirah.

Pendekatan dewan baru ini untuk membawa wawasan anak muda dengan gaya orang muda “untuk menjadikan generasi muda lebih terarah dalam politik dan pentadbiran negara”, tambahnya.Beliau menjelaskan, kira-kira 300 perwakilan termasuk barisan ahli jawatankuasa Muslimat dijangka hadir ke muktamarnya pada 14 Ogos di Ipoh.Cadangan ini termasuk daripada lima usul yang diterima dan dibahaskan minggu ini, sementara enam lagi usul diterima tanpa perbahasan.Dewan Muslimat sendiri membawa tiga usul - pertama menggesa kerajaan menetapkan tarikh berbeza untuk sambutan hari kekeluargaan seperti hari ibu dan hari bapa yang dianggap lebih sesuai dengan konteks Malaysia.Aiman Athirah menambah, penetapan tarikh dan bentuk sambutan hari-hari tersebut haruslah bersesuaian dengan budaya negara kita yang tidak mengambil kira konteks khusus Malaysia.

“Masyarakat Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama Islam adalah agama rasmi. Adakah kita nak sambut (hari-hari tersebut) sama dengan sejarah negara-negara luar?” katanya.
Dewan Muslimat juga mencadangkan penubuhan Akademi Pembantu Rumah Tempatan untuk mengatasi kebergantungan negara kepada pembantu rumah asing.Jelas Aiman Athirah lagi, dewan itu turut mengusulkan peranan mereka untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat.Dewan itu juga menerima usul untuk dibahaskan daripada Selangor berkaitan keanggotaan bukan Islam dalam PAS sebagai ahli bersekutu.Mengenai persiapan persidangan pada Khamis ini, Aiman Athirah berkata ia berjalan lancar dan semua usul dari negeri-negeri telah diterima.Dewan Muslimat PAS bersidang pada 14 Ogos di Hotel Hill City, Jalan Gopeng, jam 8 pagi.Naib presiden PAS Mohamad Sabu dijadual merasmikan persidangan dewan tersebut.
komen :
tak tergugatkah nisa' bila dah ada dua sayap utama yang bakal membantu ?? cadangan yang baik tapi jangan tak jadi pulak lepas nie.

2 ulasan:

Laxmana berkata...

Salam...

Berkenaan isu pembentukan sayap baru ini, saya pernah mendengar sendiri daripada s/u dewan Muslimat Melaka Puan Hjh Kintan.

Ulasan saya = menarik dan sangat sesuai dipertimbangkan.

Isu ketergugatan nisa' tidak akan timbul sekiranya peranan serta halatuju 'sayap' baru ini diperkemaskan sebaiknya...

Ibnu Mohyeddin berkata...

salam kembali sahabat,
pada pandangan saya sememangnya patut dibentuk bagi memberikan peluang