Translate

Followers

EZ Q

Isnin, 20 April 2009

Pam kuat minyak sikit .. Silap siapa ??-Malaysiakini

Jika bil air tinggi disebabkan air yang dipam bersama tekanan udara, demikian juga ketika mengisi minyak di stesen minyak."Pam dengan perlahan kita dapat banyak minyak. Pam dengan laju, dapat sedikit," demikian dakwa Pengurus Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin.

Menurutnya, keadaan itu tidak disedari kebanyakan pengguna kerana mereka tidak peduli kuantiti sebenar minyak yang dipam.Wartawan Kosmo! yang ingin menguji dakwaan Noor Nirwandy itu telah mengisi minyak ke dalam dua botol di dua stesen minyak berasingan dan mendapati kuantitinya berbeza walaupun harga yang dibayar adalah sama.

Noor Nirwandy berkata, keadaan tersebut berlaku apabila petrol yang diisi telah bercampur wap semasa dipam."Ia menjadikan paparan digit pada mesin pam menunjukkan minyak yang dipam adalah satu liter namun kuantitinya sedikit berbeza disebabkan kemasukan bersama udara (wap). Bagaimanapun, kami belum membuat kajian terperinci mengenai perkara ini," katanya ketika dihubungi semalam.

Menurut beliau, pihaknya juga kerap menerima aduan dan mengakui perkara tersebut memang berlaku namun hasilnya bergantung kepada cara pengguna mengisi minyak."Lebih baik isi minyak dengan perlahan bagi mengelak kemasukan udara yang banyak ke dalam tangki kenderaan."Pengguna juga boleh mengelak kemasukan udara bersama minyak dengan mengisi petrol pada waktu malam atau ketika cuaca sejuk kerana jumlah wap di dalam tangki petrol bawah tanah adalah lebih rendah berbanding ketika cuaca panas," jelasnya.

Santak assirkami :
perkara yang dinyatakan sememangnya dialami oleh semua pengguna kenderaan tak kiralah kenderaan persendirian. Pada pandangan saya, saya juga pernah mengalami keadaan yang serupa dan ianya adalahs alah satu daripada taktik pengusaha pam minyak yang ingin mengaut keuntungan dengan cepat dan mudah tanpa memikirkan apa yang dihadapi oleh pengguna yang lain.

pengguna kenderaan juga perlu dipersalahkan dek kerana nak cepat tak berhati-hati semasa mengepam minyak di stesen minyak. Lepas tu mula lah mengadu kata minyak tak cukup lah dan macam2 alasan yang retorik. sewajarnya masing-masing lebih berhati-hati agar tidak tertipu dengan apa yang dilakukan oleh pengusaha yang tidak bertanggungjawab yang suka menangguk di air keroh

Tiada ulasan: