Translate

Followers

EZ Q

Isnin, 27 Oktober 2008

Ini bukan ajaran Islam tapi ajaran sesat - Malaysiakini

KANDAHAR 26 Okt. - Seorang petani yang dituduh sebagai perisik kerajaan dan tentera antarabangsa telah dicungkil matanya oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai pejuang Taliban.Petani dari wilayah Helmand itu, Sayed Ghulam memberitahu, matanya dicungkil dengan pisau lewat Khamis lalu di depan ahli keluarganya.

Beliau bagaimanapun enggan memberitahu siapakah yang bertanggungjawab melakukan perbuatan kejam tersebut.Menurutnya, beberapa orang lelaki telah mengheretnya keluar dari rumah sambil menuduh dia sebagai pengkhianat.

"Selepas diheret kira-kira 20 meter dari rumah saya, mereka memegang tangan dan terus mencungkil mata saya."Saya berasa sangat sakit dan dunia kemudiannya bertukar menjadi gelap," kata Sayed dari atas katil hospital tempat dia dirawat di bandar Kandahar ini.Menurutnya, isteri dan anak-anak hanya mampu menjerit melihat kejadian itu.

Sementara itu, jurucakap kerajaan wilayah Helmand, Daud Ahmadi mendakwa perbuatan itu dilakukan oleh anggota Taliban yang bergerak aktif di wilayah itu."Mereka telah membunuh ramai orang yang tidak berdosa seperti para petani, kanak-kanak dan wanita kerana menuduh mereka terlibat dalam kerjakerja perisikan.

''Namun kali ini mereka bertindak kejam terhadap seorang petani miskin yang tidak berdosa," kata Daud.Taliban sebelum ini pernah memancung kepala serta memotong telinga dan hidung penduduk yang dituduh menjadi tali barut kerajaan.

Tiada ulasan: