Translate

Followers

EZ Q

Rabu, 22 Oktober 2008

Parlimen Budak-budak Sekolah -Malaysiakini

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat kecoh pagi semalam apabila Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Lajim Ukin menyebut perkataan 'buntut' ketika bertikam lidah dengan Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan (PKR).

Ia menyebabkan Ahli Parlimen pembangkang serta kerajaan bertikam lidah dan menimbulkan kekecohan lebih 10 minit.

Perkataan itu dituturkan Lajim apabila seorang Ahli Parlimen pembangkang tiba-tiba mencelah serta menuduh kementeriannya mengamalkan rasuah dalam pembinaan beberapa lapangan terbang di Sabah ketika beliau menjawab soalan.

Lajim yang sedang menjawab soalan tambahan Datuk Md Sirat Abu (BN-Bukit Katil) mengenai penambahan landasan di Lapangan Terbang Batu Berendam, berang apabila Gobalakrishnan tiba-tiba menyampuk dan menuduh kementeriannya mengamalkan rasuah.

"You jangan cakap banyak... you pun hanya ikut 'buntut' saja... you baru lagi," kata Lajim.

Gobalakrishnan yang marah dengan penggunaan perkataan itu terus menimbulkan kekecohan sambil meminta Lajim memohon maaf dan menarik balik perkataan itu.

Keadaan kecoh berterusan walaupun Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar beberapa kali meminta Ahli Parlimen bertenang.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad (PKR) juga bangun dan bertanya kepada Wan Junaidi sama ada perkataan 'buntut' boleh digunakan dalam dewan.

Pertikaman lidah yang tidak terkawal menyebabkan Wan Junaidi mengarahkan Lajim menarik balik perkataan yang digunakan itu.

Beliau turut memberi kata dua kepada semua Ahli Parlimen supaya tidak memberi arahan kepadanya mengenai apa yang perlu dilakukan untuk mengawal dewan.

ulasan
assirkami :

agaknya kat dalam parlimen sekarang nie dah tak der isu lain ker nak cakap sampai hal buntut pun jadi isu. masing -masing ada so jaga lah masing masing punya ini tak duk lah sibukkan orang lain.

lagi satu yang saya kompius bila masa pulak ir Khalid Abdul Samad wakili PKR dan setahu saya Yb shah Alam nie wakil Pas bila masa pulak dia join PKR ??

inikah gambaran ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat ?? kalau rasa tak layak tu letak lah jawatan .. bagi orang lain yang berkaliber dan bukan berkaki lebar .Jagalah sikit adab bercakap tu jangan sampai jadi macam bebudak tadika. Malu dibuatnya.

Tiada ulasan: